Schrijf mee voor drie vrouwelijke Iraanse activisten

Op 7 september 2019 schrijven we brieven aan de regering van Iran voor de drie vrouwelijke Iraanse activisten Anisha Assadolahi, Atefeh Rangriz, Neda Naji en journaliste Marzieh Amiri.

Op 1 mei 2019, de Dag van de Arbeid, namen de drie activisten deel aan een vreedzame bijeenkomst voor het parlementsgebouw in Teheran. De demonstratie werd op brute wijze verstoord door geweld van veiligheidsagenten en de arrestatie van tientallen mensen. De journaliste Marzieh Amiri werd gearresteerd, omdat ze informeerde naar de gebeurtenis. Alle vier de vrouwen worden nu valselijk beschuldigd van misdrijven tegen de nationale veiligheid.

Na hun arrestatie zijn deze vrouwen wekenlang in eenzame opsluiting vastgehouden en hebben ze nog altijd geen toegang tot hun advocaat. Daarnaast heeft Marzieh Amiri dringend medische hulp nodig. Ze lijdt aan epilepsie, heeft last van duizelingen en een lage bloeddruk. Hier wordt niets aan gedaan. Atefeh Rangriz en Neda Naji zijn door de gevangenisbewaarder geslagen, omdat ze weigerden een chador (sluier die het hele lichaam bedekt behalve het gezicht) te dragen. Naar aanleiding van dit voorval zijn ze overgeplaatst naar een andere gevangenis, waar ze wachten op de behandeling van hun zaak tussen vrouwen die zware geweldsmisdaden hebben gepleegd. De kans op mishandeling is hier groot.

Help jij mee?

Kom op 7 september 2019 naar de Centrale bibliotheek te Rotterdam en schrijf een brief!