Noodtoestand in Kashmir

De beslissing van de Indiase premier Narendra Modi om de autonomie van Kashmir op te heffen, moet volgens hem de deelstaat veiliger en economisch welvarender te maken. De situatie in de deelstaat zelf spreekt zich iets anders uit.

Sinds de wetswijziging die aflopen donderdag is doorgevoerd, is er in Kashmir een noodtoestand van kracht. Op dit moment zijn honderden mensen met een politieke of activistenstatus gearresteerd en proberen de meeste arbeidsmigranten de regio te verlaten. Daarnaast is het gebruik van communicatiemiddelen al een week onmogelijk. De diplomatieke banden tussen Pakistan, China en India zijn opgeschort en de vraag of de VN veiligheidsraad zich hierover wil gaan buigen is neergelegd.

De meningen omtrent de beslissing van de Indiase premier zijn verschillend. De positieve mening stelt dat dit al veel eerder had moeten gebeuren, omdat de staat verantwoordelijk is voor veel oorlogen met het buurland Pakstand. De negatieve mening is bang voor de schending van verschillende soorten mensenrechten. Wordt vervolgd…